Groep 0/1a

Pasen
Op 29 maart zijn we, nadat we in de klas het Paasverhaal hadden gehoord, naar de Gereformeerde Kerk gegaan om daar een concert van Marcel Zimmer te horen. De kinderen zaten vooraan en konden alle liedjes goed horen en soms ook meezingen.
Er zijn foto's te zien bij de Fotoalbums.
Als afsluiting hebben we op school samen gegeten; dat was erg gezellig.  Hier zijn de foto's te zien.

Maart
1-1-2! Dat is het thema voor de komende periode. Wat is het interessant om over de brandweer, politie en ziekenwagen te werken/praten/taal- en rekenspelletjes te doen/ knutselen, enz.!
Het werd helemaal cht voor de kinderen toen 2 brandweermannen op school kwamen n een echte brandweerauto.
De kinderen luisterden vol aandacht naar dat wat de brandweermannen kwamen vertellen over hun pak, helm en portofoon.
De brandweerwagen is uitgebreid bekeken en het was een klein feestje om met de brandslang zover mogelijk te spuiten, het liefst tegen de deur van de sporthal.....
Ook mochten alle kinderen even in de brandweerauto zitten. Hier zijn de foto's te zien.

Februari
In de kleutergroepen is flink geoefend om de liedjes van de musical 'Het letterwinkeltje' in te studeren. De kinderen van de groepen 2 en 3a hebben zowel de teksten als de liedjes ingestudeerd. Het resultaat was te zien en te horen op maandagmiddag 19 februari. Wat was het leuk om zoveel ouders/opa's/oma's/.. te zien; iedereen was nieuwsgierig naar het resultaat! En dat mocht er zijn! Wat een enthousiasme! En het leuke was ook dat na afloop allerlei lekkers klaarstond voor iedereen. Hier zijn wat foto's van deze leuke middag te zien.
Op donderdag 22 februari zijn we als afsluiting van het thema op bezoek geweest bij de boekwinkel van Matthias' vader in Gorinchem. Het was fijn dat we voldoende moeders bereid hebben gevonden om ons naar Gorinchem te rijden!
In de winkel was van alles te zien en daardoor was het moeilijk om alleen maar te kijken en niets op te pakken.
Er werd een prentenboek voorgelezen en we mochten een leuk prentenboek uitkiezen voor de klas. De meeste stemmen gingen op voor  'Boer Boris in de sneeuw'. We boften want vanwege het feit dat er een verslaggeefster kwam van BDU (o.a. Het Kompas) werd er ng een boek voorgelezen, zodat we allemaal op de foto konden voor een artikeltje in de krant.
Foto's van dit bezoek zijn hier te zien.

Januari/Februari
Na de kerstvakantie is er weer een frisse start gemaakt met een nieuw thema. Onze groep werkt over 'Het kleurenwinkeltje', waarbij kleuren/mengen van kleuren/vormen centraal staan. Heeft u het winkelstraatje op de gang al gezien? Enkele enthousiaste ouders hebben voor ons (en voor de andere kleutergroepen) een prachtig winkelstraatje geverfd. Er is een letterwinkeltje, een cijferwinkeltje en een kleurenwinkeltje. Bij het spelen in de hoeken kunnen steeds een paar kinderen op de gang spelen, waarbij ze bij n van deze winkeltjes boodschappen kunnen doen. 
In de klas worden de boeken over de winkeltjes voorgelezen (ook 'het speelgoed- en dierenwinkeltje). Rondom het thema wordt nagedacht over welke winkels er zijn, wat kun je vinden in een winkel, wat heb je nodig om te gaan winkelen, enz.
Binnenkort komen er wat foto's.
Op dinsdagmiddag 6 februari zijn de kinderen van de groepen 0/1/2/3a erg enthousiast bezig geweest met een foto-speurtocht door de school. De groepjes, die samengesteld waren met 3 kinderen uit verschillende groepen, moesten foto's opsporen. Zodra er 5 foto's waren herkend kregen ze een tip van een leerkracht om aan het eind een code te 'kraken'. Iedereen ging fanatiek aan de slag en na veel speurwerk en tips kwamen de kinderen er achter dat de code iets met de lift, cijfers 0, 2, 6 en een groene 'kluis'/koffer te maken had. En, inderdaad, in de lift stond een groene koffer die geopend kon worden met de code 206. Als beloning zaten er in de koffer 3 zakken chips en 3 zakken spekjes, te verdelen over de 3 groepen - dat was (welverdiend) smullen! Foto's

December
Wat was het een spannende tijd de afgelopen weken! In de klas hadden we een sinterklaashoek/-huis en daar konden de kinderen zich verkleden als sint en piet. Piet mocht zelfs echte kruidnoten uitdelen aan de kinderen in de klas. Ook zijn er diverse (vooral reken-)spelletjes gespeeld met kruidnoten, waarbij de begrippen 'veel/weinig/meer/minder/hoeveelheden/tellen' aan bod kwamen.
Op 5 december kwamen de sint en zijn pieten ook op school. Zou hij met de helikopter komen..........?
In de klas was het heel gezellig. Een van de pieten bouwde een prachtige toren en een brug, waarbij hij hulp kreeg van de kinderen uit de klas. Toen de sint weer vertrokken was, klonk er een zucht van opluchting....pfff, wat was dat spannend!
(Hier kunt u de foto's bekijken.)
En nu p naar het kerstfeest. We zijn al goed aan het oefenen met de liedjes, die we op 21 december in de kerk zullen zingen tijdens de kerstviering.

November
Het is volop herfst en dat is in de klas ook goed te merken - iedereen is aan het verzamelen geweest! We hebben heel veel kastanjes, bladeren, eikels, takken, enz. in de klas. Het is mooi dat kinderen thuis precies weten te vertellen hoe je de bladeren mooi plat kunt drogen (tussen kranten met een zwaar boek erop) en na een weekje met een prachtig blad op school komen. Met die bladeren hebben we o.a. (reken)spelletjes gedaan: bijv. zijn alle bladeren hetzelfde? De kinderen ontdekten dat er verschillen zijn in kleur, vorm, grootte; maar er zijn ook dezelfde bladeren en hoeveel zijn dat er?
Ook zijn verschillende paddenstoelen bekeken. De vliegenzwam maakte de meeste indruk; zodra er een vliegenzwam te zien was in een filmpje, verhaal, boek werd er geroepen: 'vliegenzwam'.
We hebben heel veel woorden geleerd over de herfst: vliegenzwam, paddenstoel, boomschors, nerven, verschil tussen een park en een bos, enz.
Als afsluiting zijn we naar de kinderboerderij/ natuurspeeltuin in Sliedrecht geweest en hebben we een herfstwandeling gemaakt in het park. De foto's kunt u hier bekijken.

Oktober
Het loopt alweer tegen de herfstvakantie! In de afgelopen weken zijn we druk geweest met het feest rond de officiele opening van de school. Een hoogtepunt was wel het instuderen van een heus muziekstuk, waarbij de kleuters van onze groep Azie/ China als thema hadden. Er zijn 'echte' chinese hoedjes gemaakt en o.l.v. de 'Klankenkaravaan' hebben we geoefend voor de muziekuitvoering op woensdag 11 oktober.
Dat was een prachtig spektakel, waarbij ouders/ opa's en oma's en andere belangstellenden konden kijken wat alle kinderen van de school hadden ingestudeerd.
De dag erna, donderdag 12 oktober, was er een spelletjes-/knutselochtend. De kinderen hebben een lampion versierd om 's avonds mee te kunnen lopen met de lichtjesoptocht en er zijn verschillende spelletjes gedaan. Ook hebben we naar een leuke film gekeken. Foto's van deze ochtend kunt u hier bekijken.
De feestweek is afgesloten met een leuke lichtjesoptocht, waarbij muziekkorps EMS ons begeleidde.

September
Groep 0/1a is dit jaar gestart met 15 vrolijke kleuters en in de loop van het schooljaar groeit de groep verder tot 29 kinderen.
Het was wel even wennen voor de meesten! Het is lastig om een poosje stil op je stoel te zitten en te luisteren naar de juf of elkaar, maar zo langzamerhand lukt het wel.
Na een paar weken wennen, waarbij ook aandacht is geschonken aan het thema "Rupsje Nooitgenoeg" zijn we nu bezig rond het thema  'Muziek/Feest'. Dit met het oog op de opening van onze nieuwe school.
We hebben zelf muziek gemaakt met diverse instrumenten, we hebben allerlei muziekinstrumenten gehoord en gezien op onze touchscreen. En alle kleuters hebben op 26 september (de dag dat de groepen 3 t/m 7 op schoolreis waren) als n groot muziekkorps een rondje gemaakt door en om de school.
De foto's ziet u hier.